Recept / Grandma's 'oatmeal' raisin cookies | SISTERSINPARADISE.NLSISTERSINPARADISE.NL
04.06.2014

Sinds ik Raw till 4 doe (lees dit artikel voor uitleg) is dit mijn go-to cookie recept! Als ik zin heb in een zoete snack en iets meer moeite wil doen dan het pellen van een banaan, maak ik deze schattige koekjes. Het recept komt van youtuber Megan Elizabeth, dus kijk vooral even haar filmpje waarin ze laat zien hoe ze de koekjes maakt. Megan gebruikt een keukenmachine die ik helaas zelf niet heb, maar ook zonder keukenmachine zijn deze koekjes prima te maken. De koekjes zijn rauw, veganistisch en in plaats van havermout (oatmeal) bevatten ze gedroogde moerbeien. Deze gedroogde vruchtjes zijn heerlijk zoet en wanneer je ze vermaalt tot een poeder lijkt het een beetje op havermout. Aangezien er in havermout vaak gluten zit (er bestaan geloof ik wel glutenvrije varianten), zijn gedroogde moerbeien een mooi alternatief. Ik eet namelijk zo veel mogelijk glutenvrij.

Wat heb je nodig?
– ongeveer 100 tot 150 gram gedroogde moerbeien
– ongeveer 7 dadels
– flinke hand rozijnen
– theelepel kaneel

Stap 1: Ontpit je dadels. Als de dadels wat hard zijn, week ze dan even in een bakje water. Ook zet ik de rozijnen even in de week.
Stap 2: Je wil de moerbeien vermalen tot kleine stukjes. Dit kan in een keukenmachine, maar ik heb gemerkt dat het ook heel makkelijk kan door de moerbeien in een theedoek te leggen en er met een pannetje op te slaan. Nog leuker ook! Leef je lekker uit, en sla totdat alle moerbeien in kleine stukjes zijn veranderd.
Stap 3: Nu ga je het ‘deeg’ maken. Dit mengsel maakt Megan ook in een keukenmachine, maar het gaat net zo goed zonder. Als je dadels en rozijnen wat zachter zijn geworden door te weken, droog je ze even af. Leg ze op een snijplank en snij ze in kleine stukjes. Dit hoeft niet heel netjes, gewoon lekker hakken. De rozijnen en dadels mogen nu al door elkaar heen komen. Doe het mengsel in een kom en doe hier ongeveer de helft van je vermalen moerbeien en een theelepel kaneel bij. Kneed het mengsel goed door. Als het wat nat is, doe er dan nog wat moerbeien door. Als het aan het droge kant is, heb je er misschien te veel moerbeien bij gedaan of zijn je dadels en rozijnen aan de droge kant. Je kunt er dan nog wat meer in stukjes gesneden zachte (geweekte) dadels en rozijnen bij doen. Speel hier een beetje mee en creëer een deeg waarmee je makkelijk de koekjes kan vormen.
Stap 4: Bij het vormen van de koekjes kan het helpen om tussendoor je handen een beetje nat te maken zodat het deeg niet aan je vingers blijft plakken. Druk de koekjes daarna in de resterende gemalen moerbeien. Zo krijg je een mooi laagje om je koekjes heen en blijven ze ook niet aan elkaar plakken. Druk een rozijn in het midden van elk koekje. Als je wil kan je de koekjes even in de koelkast leggen zodat ze wat steviger worden.

Eet smakelijk!

Follow on Bloglovin

liefs4 comments  June 4, 2014

  mmm ziet er lekker uit!
  Liefs, Tessa  June 4, 2014

  Thanks voor de tip! Ik ga binnekort ook beginnen met Raw Till 4 want ik vind Freelee echt een fantastische inspiratie. Dit recept neem ik dus zeker mee! :)


  Nanda

  June 4, 2014

  Lekker! Leuk ook dat er dadels in zitten.  June 5, 2014

  Ah, zien er heerlijk uit! Die ga ik een keer maken. :)


*