HOW TO / Zelf kleding innemen | SISTERSINPARADISE.NLSISTERSINPARADISE.NL
20.05.2014

featured image

Het enige wat je nodig hebt, is een naaimachine en een paar simpele skills! Oefening baart kunst, maar als ik voor mezelf spreek hoeft de kleding die ik inneem ook geen kunstwerkje te worden. Niemand die het ziet dat die ene naad niet kaarsrecht loopt.

In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe ik mijn spijkerbroek smaller maak. Deze broek kocht ik op een rommelmarkt in Antwerpen voor maar 1 euro (whoohoo!). Ik vond hem tof doordat hij er lekker destroyed uitziet, maar de broekspijpen vond ik toch nèt iets te wijd, vooral bij de enkels. Ik heb inmiddels al meerdere keren geoefend, dus ik wist dat ik het smaller maken van deze broek zo had gefixt.

Bij het smaller maken van kleding zijn er een paar stappen die over het algemeen telkens terugkomen. Voor nu leg ik bij elke stap uit hoe ik mijn broek smaller maak, maar in principe kun je deze stappen ook toepassen als je bijvoorbeeld een shirt of jurkje wil innemen.

Stap 1: Opmeten
Ik trek altijd m’n broek aan en kijk in de spiegel. Wat wil ik veranderen? In dit geval wil ik de broek bij de enkels wat innemen. Dan ga ik met het lineaal aan de slag, gewoon terwijl ik de broek draag. Ik meet op vanaf welk punt ik de broek smaller wil hebben (de lengte). Ook pak ik de overtollige stof helemaal aan de onderkant van de broek, bij de enkels, vast en meet op hoeveel centimeter ik er in de breedte af wil hebben. Ik probeer het zo precies mogelijk te meten, maar het blijft een beetje gokken. Keer dan je de broek binnenstebuiten en teken er met een pen op welk deel van de broek ‘eraf kan’. Je wil met de pen een lijn tekenen waar straks de nieuwe naad komt te zitten. Broekspijpen hebben aan de binnenkant van het been en aan de buitenkant van het been een naad. Wanneer je de broek binnenstebuiten keert, zie je al snel aan welke kant het handig is om de broek in te nemen. Bij mij bleef de stof mooi plat liggen op de naad die aan de buitenkant van m’n enkel zit wanneer ik de broek aan heb. Deze stof zal dus ook tijdens het naaien beter op z’n plek blijven liggen en dit maakt het naaien straks makkelijker.

Stap 2: Afspelden
Wanneer je hebt afgetekend waar de nieuwe naad moet komen te zitten, ga je de stof afspelden. Dit zorgt ervoor dat de stof tijdens het naaien goed op z’n plek blijft zitten. Leg de stof van de broekspijp netjes recht neer en steek de spelden op de plek waar je straks de naad wilt hebben. Hier kun je mooi de lijn voor gebruiken die je net met pen hebt getekend. Je steekt de spelden door de twee lagen stof heen, van boven naar beneden en weer terug naar boven. Het is handig om alvast na te denken hoe je de stof straks onder de naaimachine gaat leggen. Tijdens het naaien haal je namelijk de spelden er één voor één uit. Je wil namelijk precies naaien op de plek waar je spelden hebben gezeten. Je laat de spelden zo lang mogelijk in de stof zitten, zodat de voor en achterkant van de broek mooi op elkaar blijft zitten, maar wanneer je er bijna over een speld heen gaat naaien, haal je hem eruit. Je kan niet over de speld heen naaien. Dit eruit halen gaat het makkelijkst als je de spelden met de scherpe punt van je af in de stof steekt dus in de richting van de naaimachine (zie de foto bij stap 3). Als je de naalden andersom hebt zitten, zit het voetje van de naaimachine in de weg wanneer je de speld eruit wil halen. Je merkt het vanzelf tijdens het naaien. Mocht je ze toch verkeerd om hebben gespeld, dan kan je beter even opnieuw afspelden.

Stap 3: Naaien
Als je  broek is afgespeld is het tijd om de naaimachine erbij te pakken! Kies een kleur garen die mooi past bij de broek en ga aan de slag. Bij elke naaimachine zit een handleiding dus pak die er vooral bij. Ik gebruikte een gewone rechte steek en naaide precies over de lijn die ik met pen had getekend. Op sommige stukken is de stof wat dikker, zoals helemaal onderaan bij de enkel. Daar naai ik een paar keer op en neer zodat de stof extra goed vast zit. De naaimachine kan namelijk ook achteruit naaien. Knip daarna de draden af en pas de broek. Hij zal nu nog iets strakker zitten omdat je de overtollige stof nog niet hebt afgeknipt, maar je kan wel al inschatten of je het goed hebt gedaan. Misschien merk je nu dat je er net te weinig af hebt gehaald, of misschien net te veel. Nu kan je de naad nog loshalen en opnieuw beginnen als de broek te straks zit. Ook kan je hem nu makkelijk nog iets strakker maken door nogmaals te naaien langs de naad die je net hebt genaaid.

Stap 4: Afknippen
Als je zeker weet dat je broek zo goed zit, knip je de overtollige stof weg. Knip ongeveer 1 centimeter van de naad af. Dit zorgt ervoor dat je de stof straks makkelijk kan afwerken. Als je te dicht op de naad knipt heb je ook sneller kans dat de naad los komt te zitten en dat wil je niet hebben.


Stap 5: Afwerken
Als je de overtollige stof hebt afgeknipt, kun je gaan afwerken. Op plekken waar je stof hebt afgeknipt, kun je een zigzaksteek doen zodat de stof niet gaat rafelen als je de broek in de was doet. Denk maar aan die spijkershorts waarbij je juist express dat effect wil creëren. Dat wil je nu niet laten gebeuren, want hierdoor heb je meer kans dat je naad na een paar wasbeurten los gaat zitten. Zet dus de naaimachine op een zigzagsteek en naai langs alle stof die je hebt afgeknipt.

Als je broek de juiste lengte heeft dan ben je nu klaar. Mijn broek vond ik ook iets te lang dus ik heb hem gewoon weer even gepast en opgemeten hoeveel centimeter ik eraf wilde hebben (stap 1). Ik vond het leuk om deze broek te dragen met opgerolde broekspijpen dus een nette afwerking vond ik niet per se nodig. Ik sloeg stap 2 en 3 over en knipte de broek op de juiste lengte (stap 4). Ook heb ik de zigzagsteek gedaan tegen het rafelen (stap 5). Mocht je de broek ook willen dragen zonder hem op te moeten rollen, dan volg je gewoon wel stap 1 tot en met 5: Je meet op hoe lang je de broek wil hebben en slaat de broekspijp om (stap 1), speldt hem vast (stap 2), naait (stap 3), knipt de overtollige stof af (stap 4) en werkt de afgeknipte stof af met de zigzagsteek (stap 5).

En dit is het resultaat! Voor en na :) Ik wil nog even zeggen dat dit waarschijnlijk niet officieel de ‘juiste’ manier is, maar dat dit de manier is waarop ik het altijd doe. Ik denk dat dit wel de meest makkelijke manier is, maar mocht je tips voor me hebben na het lezen van dit artikel, let me know! Ik heb het zelf geleerd door te oefenen op kleding die ik kocht bij de kringloopwinkel. Dus dat is mijn grootste tip, gewoon beginnen en oefenen. Je leert het vanzelf en als je oefent of kleding die je voor een prikkie hebt kunnen kopen, is het ook niet zo erg als het niet in één keer lukt. Succes!

Follow on Bloglovin

liefs5 comments


  Anne Solveig

  May 20, 2014

  Super handig!!


  Jolieke

  May 20, 2014

  Dit is zo handig! Ik vind broekspijpen vaak ook net iets te wijd, dus dit ga ik zeker eens uitproberen.
  Het eindresultaat ziet er in ieder geval super uit! Xx  October 13, 2014

  Leuke tip!  October 13, 2014

  Goede uitleg! ziet er goed uit!


  dre

  June 23, 2015

  Sorry maar ik ben coupeuse, maar op deze manier krijg je een draaipijp in je broek.
  als je een broek wil innemen maak je de panden los van elkaar, dan haal je ALLEEN VAN ACHTERPAND een stuk af en dan stik je deze weer in elkaar!!! En niet dubbel dan gaat je broek trekken. Dat is niet mooi.:-)
  Succes vragen pb.


*